Waarom jouw telefoon verkopen

We hebben het allemaal meegemaakt: of je nu net een upgrade naar het nieuwste model hebt gedaan of gewoon een stapel willekeurige toestellen in een lade bent tegengekomen, je vraagt je af of het echt de moeite waard is om een oude mobiele telefoon te verkopen. Het vooruitzicht van wat extra geld is altijd aantrekkelijk, maar het gedoe om een goede deal te sluiten? Niet zozeer. En als je vermoedt dat die oude telefoon niet veel waard is, is het verleidelijk om niet eens te kijken.


Maar tenzij je van plan bent een museum te beginnen over elke Samsung of iPhone die je ooit hebt gehad, zijn er goede redenen om je gebruikte mobiele telefoons te verkopen - ongeacht de prijs die je ervoor krijgt.


Dit is waarom...

Wat moet je anders met een oud toestel?

Wat ga je dan doen met die telefoon? Wat je in ieder geval niet moet doen, is hem naar de vuilnisbelt sturen.

Waarom niet? Omdat het slecht is voor het milieu.

Volgens onderzoekers van de Columbia Climate School bevatten elektronische artikelen zoals mobiele telefoons een reeks gevaarlijke chemicaliën en giftige metalen, waaronder lood, kwik, cadmium, beryllium, PVC-plastic en broomhoudende brandvertragers. 


Benieuwd wat één apparaat kan aanrichten? Eén enkele telefoonbatterij kan 60.000 liter water vervuilen door de hoeveelheid chemicaliën die hij bevat. Dat is het equivalent van meer dan 17.000 mokken thee.


Bovendien zijn er in 2020 1.378 miljoen mobiele telefoons verkocht. Zelfs als slechts een fractie daarvan vervangingen waren, blijven er nog steeds een heleboel oude telefoons over die op de stortplaats kunnen belanden als ze niet worden doorverkocht. Het is een groot probleem.


Waarom telefoon verkopen

Wat gebeurt er als ik mijn telefoon verkoop?

Goede vraag. Er zijn een paar mogelijkheden.


Als het type mobiel dat je verkoopt een vrij recente Samsung of Apple iPhone in goede staat is, wordt hij waarschijnlijk doorverkocht. Er zijn genoeg klanten die niet het nieuwste toestel nodig hebben, dus voor hen is het zinvol om een ouder telefoonmodel te kopen en daarbij wat geld te besparen.


Als je je telefoon verkoopt en hij heeft wat schade, zoals gebarsten glas, een defecte microfoonaansluiting of een lege batterij, dan wordt hij waarschijnlijk opgeknapt door een gespecialiseerde fabrikant. Soms gaat het om een kleine cosmetische verbetering, soms om een totale revisie. Wat het ook is, deze bedrijven weten wat ze doen en kunnen de meest verwaarloosde oude telefoon een nieuw leven geven.


Dat gezegd hebbende, als het een oude mobiele telefoon is die echt niet in betere staat kan worden teruggebracht, kunnen mobiele telefoonrecyclingbedrijven je er nog steeds wat geld voor geven. Dat heeft alles te maken met de materialen die worden gebruikt om mobiele telefoons te maken. Een iPhone, Samsung of een ander mobiel merk bevat een reeks waardevolle materialen - genoeg om behoorlijk wat geld te verdienen voor wie ze eruit kan halen.


Deze elementen omvatten koper, palladium, lithium, kobalt en andere die we eerder associëren met juwelen dan met een telefoon, zoals goud, zilver en platina. En je hoeft zeker niet veel te onthouden van GCSE Chemie om te weten dat deze materialen serieus hoge prijzen opbrengen. In 2019 werd de waarde van grondstoffen in e-waste zoals telefoons geschat op 57 miljard dollar.